Η ιαπωνική ispace είναι μία από τις εταιρείες που θα προσπαθήσουν να φτάσουν στη Σελήνη μέσα στα επόμενα χρόνια, αλλά ταυτόχρονα δουλεύει πάνω σε ένα πιο πρωτότυπο σχέδιο.
Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμά της HAKUTO-R συγκέντρωσε επενδύσεις 125 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια μίας από τις πέντε προτάσεις που είχαν φτάσει στον τελικό του διαγωνισμού Google Lunar XPRIZE, χωρίς να αναδειχθεί νικητής. Ο σκοπός του είναι να πραγματοποιήσει δύο προσσεληνώσεις, μες στο 2022 και το 2023, θέτοντας τις βάσεις για μετέπειτα συχνές αποστολές.
Τα σχέδια της ispace περιλαμβάνουν όμως και το Blueprint Moon, μία πλατφόρμα παροχής υπηρεσιών που φιλοδοξεί να στηρίξει τις δραστηριότητες άλλων φορέων στη Σελήνη. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα θα προσφέρει “σεληνιακά δεδομένα” μέσω κατάλληλων εφαρμογών και εργαλείων. Αυτά θα περιλαμβάνουν πληροφορίες για το έδαφος, το περιβάλλον, το υπέδαφος και ακόμα και για τους διαθέσιμους πόρους.
Το στήσιμο της πλατφόρμας έχει ξεκινήσει με την ανάπτυξη εργαλείων που χρησιμοποιούν ανοιχτά δεδομένα από δημόσιους διαστημικούς οργανισμούς, ενώ προβλέπεται να εμπλουτιστεί με στοιχεία που θα συλλέξουν οι ίδιες οι αποστολές HAKUTO-R. Ένα από τα πρώτα σημεία όπου θα δοθεί έμφαση είναι η χαρτογράφηση των σεληνιακών αποθεμάτων νερού. Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν πως θα γίνει εφικτός ο διαχωρισμός του οξυγόνου και του υδρογόνου του, βοηθώντας στην αυτονομία μελλοντικών βάσεων.
Αυτή η εικόνα προωθείται από την ispace που δηλώνει πως ευελπιστεί το 2040 η Σελήνη να διαθέτει έναν πληθυσμό χιλίων ατόμων και να δέχεται πολλούς περισσότερους σαν επισκέπτες.