Search
Close this search box.

“Προμηθεύουμε βαρύτητα”

Αυτό είναι το μόττο του Gateway Foundation, οργανισμού που ιδρύθηκε πριν μία δεκαετία με σκοπό να φτιάξει το πρώτο “περιστρεφόμενο διαστημοδρόμιο”. Το όραμα για τον σταθμό Gateway είναι να γίνει το σημείο ανταπόκρισης ανάμεσα σε διαστημικά λεωφορεία και διαστημόπλοια, κάπου 400 χιλιόμετρα πάνω από τη γήινη επιφάνεια. Παράλληλα οι χώροι του θα παρέχουν υπηρεσίες ερευνητικές, εμπορικές και ταξιδιωτικές.

Σαν ενδιάμεσο βήμα σε αυτή την προσπάθεια σχεδιάζεται ο μικρότερος σταθμός Voyager Station, για την κατασκευή του οποίου το Foundation έχει σχηματίσει την εταιρεία Orbital Assembly Corporation. Τη ραχοκοκαλιά του σταθμού θα αποτελούν δύο δακτύλιοι ενωμένοι με ακτίνες, μια σκαλωσιά που θα στηρίζει θαλάμους για τους κατοίκους του. Και βέβαια, τόσο στο Voyager όσο και στο Gateway θα δημιουργείται τεχνητή βαρύτητα μέσω της περιστροφής τους.

Η αρθρωτή δομή του σταθμού Voyager θα επιτρέψει τη γρήγορη συναρμολόγησή του σε τροχιά γύρω από τη Γη. Και είναι ακριβώς αυτή τη μέθοδο συναρμολόγησης που έχει διαλέξει το Foundation για την πρώτη δημόσια επίδειξή του: το πρώτο ρομπότ συναρμολόγησης DSTAR είναι ήδη έτοιμο και αυτόν το μήνα θα επιχειρήσει να στήσει μία σκαλωσιά μεγέθους γηπέδου (προς το παρόν στη Γη).

Τα τρέιλερ υπόσχονται ότι η διαδικασία θα είναι θεαματική και αν πετύχει θα είναι ένα μικρό αλλά αποφασιστικό βήμα για να γίνει πραγματικότητα ο διαστημικός σταθμός που ζει στη φαντασία πολλών από εμάς. Η μέρα των εγκαινίων του μπορεί να είναι ακόμα μακριά, αλλά όπως είπε ο John Blincow, ιδρυτής του Gateway Foundation, “αν δεν αρχίζαμε κάποτε δε θα γίνει ποτέ”.

Με πληροφορίες από Gateway Foundation, The Universe Today.

“Share your knowledge. It is a way to achieve immortality.”

— His Holiness the Dalai Lama